Wistje-datjes rond kerstmuziek!

Het is weer bijna zover! December is in zicht, de kersbomen worden van de zolder gehaald en de kerstballen vliegen in het rond (zeker als je een kat hebt). Speciaal daarvoor hebben we alvast wat feestelijke weetjes bij elkaar gezocht!

1. Er zijn meer kerstliedjes dan je denkt!

Als je aan het winkelen bent geweest in december, dan zou je kunnen denken dat er maar een paar kerstliedjes bestaan; White Christmas, The Christmas Song, Blue Christmas of Jingle Bells. Maar het werkelijke aantal zal je verbazen: er bestaan bijna 200.000 kerstliedjes!

2. All I want for Christmas

Het All I Want For Christmas Is You van Mariah Carey is het populairste kerstliedje aller tijden van de muziekstreamingdienst en is wereldwijd meer dan 217 miljoen keer beluisterd. All I Want for Christmas Is You is een single uit 1994. Carey schreef en produceerde het nummer samen met Walter Afanasieff voor haar vijfde album, Merry Christmas.

Door de op dit moment ruim 700 miljoen streams op Spotify en 650 miljoen weergaven op YouTube, zit Carey er warmpjes bij tijdens de kerstdagen. De zangeres verdient volgens Daily Mail namelijk maar liefst €445.000 per jaar met ‘All I Want For Christmas’!

3. Kerstmuziek zorgt dat je meer koopt.

Jup, dus grijp je portemonnee vast wanneer je Chris Rea hoort. Uit een onderzoek van Ruigrok NetPanelblijkt dat 42% van de ondervraagden zin krijgt om een aankoop te doen wanneer er kerstmuziek gedraaid wordt. Ditzelfde onderzoek uit 2016 geeft aan dat 66% kerstmuziek in winkels ‘leuk’ tot ‘heel leuk’ vindt!

4. Jingle Bells: Oorspronkelijk getiteld One Horse Open Sleigh, is een van de bekendste niet-religieuze kerstliederen ter wereld.

Het werd geschreven in 1857 door de Amerikaan James Pierpont (1822-1893) voor het Thanksgiving-feest in de kerk van Savannah, Georgia. Het was James Pierpont die het lied schreef. Hij had destijds dringend werk nodig na een aantal mislukte projecten. Hij wou volgens Hamill gewoon munt slaan uit wat op dat moment populair was, met name de minstreelkunst met vaak racistisch getinte satire. Jingle Bells is het eerste nummer gespeeld in de ruimte. We gaan er even voor terug in de tijd. In 1965 werd het als grapje gespeeld door een groep astronauten, inclusief meegesmokkelde belletjes en een mondharmonica. 

5. Hoe is stille nacht ontstaan?

‘Stille Nacht’ is een traditioneel, oorspronkelijk Duitstalig, kerstlied. Het lied werd in 1816 geschreven door de Oostenrijkse priester Joseph Mohr (1792-1848), die op dat moment priester was in het kleine bergdorp Mariapfarr. De Oostenrijkse componist Franz Gruber (1787-1863) schreef de melodie.

Na de oorlog met Napoleon stond de stad er slecht voor, financieel en economisch, nog los van branden, overstromingen enzovoort. Min of meer als troost voor deze situatie zongen Franz Gruber en Joseph Mohr op kerstavond 1818 voor het eerst ‘Stille Nacht, Heilige Nacht’. Stille Nacht is van alle kerstliedjes het meest opgenomen lied. 733 verschillende versies zijn al voorzien van een copyright sinds 1978.

6. Let It Snow is geen kerstnummer.

Het kerstliedje werd in de jaren ‘40 in Hollywood geschreven tijdens een hittegolf. De makers hadden het zo heet dat ze niets liever wilden dan koeler weer. Om wat af te koelen stelden zij zich voor dat het buiten sneeuwde en zo werd Let It Snow geboren.

7. Rage against the machine op nr. 1 in UK’s Christmas list

‘Killing in the name’ van Rage against the machine stond in 2009 op nummer 1 in de UK’s Christmas lijst van BBC. Bronnen uit de muziekindustrie beweerden dat Rage Against The Machine de overwinnaars werden met een verkoop van 52.000 exemplaren meer dan Joe McElderry van X Factor. De gelekte cijfers op Twitter zeiden dat RATM 502.672 exemplaren heeft verkocht, terwijl het project van Simon Cowell slechts 450.838 kon beheren.

Voor meer info hieromtrent kan je altijd contact opnemen met onze accountmanager Sebastiaan:

Sebastiaan Denys – Account Manager

+32 494 59 25 51

sebastiaan.denys@groevy.com

Wil je graag meer klantenverhalen lezen?

Wil je graag meer blogberichten zien?

Volg ons ook op FacebookInstagram & op Linkedin!