Ode aan het zintuigelijke

Door Bruno Hancké – Managing Director Groevy

Nu we in deze corona tijden elkaar niet meer kunnen aanraken, merkt de mens hoe belangrijk het zintuiglijke eigenlijk wel is om zich goed te voelen. We hebben allemaal onze vijf zintuigen, we kunnen horen, zien, ruiken, voelen en proeven. Sommigen onder ons hebben ook dat mystieke zesde zintuig. Ik ben al veel langer gefascineerd wat ons brein doet met al die prikkels en dan vooral in onze professionele omgeving.

De belevingseconomie

Vandaag leven we in het tijdperk van de “belevingseconomie”. Mensen en consumenten worden vandaag meer dan ooit gedreven door “ervaringen”. Pine & Gilmore, 2 wetenschappers, beschreven dit al in hun eerste boek “The experience economy”  al in 1999 dat we na de “producten-economie” meer en meer zouden verschuiven naar een “ervaringseconomie”. Niet dat het één het ander vervangt, producten zijn een belangrijk onderdeel van ons leven, maar meer dan ooit is het verhaal, de mensen en de waarden erachter die producten en diensten belangrijk. Laat nu net de kapperswereld dé omgeving bij uitstek zijn waar ervaringen met de mens onderling het allerbelangrijkste is en waar producten een ondersteunende rol spelen.

Het woord beleving is vandaag enigszins uitgehold. Het gaat niet meer over wat extra verlichting bij plaatsen, het gaat over veel meer. Het gaat over mensen zich echt goed laat voelen door alle zintuigen optimaal in te zetten. Ik geef regelmatig het voorbeeld: je gaat een auto kopen en je bezoekt 2 dealers. De auto’s zijn identiek, we gaan ervan uit dat de prijs ook dezelfde is, dan zal je die auto daar kopen waar je je het beste voelde. Nadien zal je zeker nog even een rationale afweging maken over dingen zoals de bereikbaarheid, na-service, … maar je onbewuste aankoopbeslissing zal genomen worden op basis van emotionele factoren, of je dit nu wil of niet.

Onze hersenen

Al onze prikkels komen binnen langs de rechterzijde van de hersenen. Deze kant staat voor emoties, indrukken, beelden, geluid, … Heel snel, en bij de ene al wat sneller dan de ander, wordt de prikkel doorgegeven aan de linkerzijde, die onze ratio vertegenwoordigt, die vooral, data en structuur nodig heeft om zich te voeden. Of simpel gezegd: “wat een prachtig hemd, dit is écht mijn ding (rechts)! Oei, 150 euro?! Nee, dat kan/wil ik er nu niet geven! (links). Begrijp je wat ik bedoel? Nu zijn we allemaal uiteraard uniek en zal bij de ene persoon wat langer in de rechterkant blijven hangen dan een andere en meer “rechtse energie” vragen dan linkse, of omgekeerd.Ook voor muziek is dit zo. Stel je hebt gewoon de radio opstaan en het nieuws wordt de wereld ingestuurd. De helft van de luisteraars (laat ons die voor het gemak de “rationelen” noemen, die snel de linkerkant activeren) zal dit detecteren als “het nieuws staat op” en de prikkel is geklasseerd. De andere helft zal dit eerder percipiëren als “onbehaaglijk”, omdat dit emotioneel niet juist aanvoelt. En zelfs 1 op tien is hoog gevoelig of hoog sensitief (en dit worden er elke generatie meer en meer) en die zullen zich werkelijk storen aan die stoorzender en zich werkelijk geïrriteerd voelen. Trouwens, deze opsplitsing geldt ook voor je medewerkers op de vloer.

Als muziek in de oren

Nu we weten wat ze doen met onze hersenen is het belangrijk om al die prikkels via onze verschillende zintuigen goed af te stemmen op onze omgeving, of althans de “beleving” die we voor onze klanten willen creëren. De muziek in de winkel of kapperszaak moet daarom 100% overeenkomen met de uitstraling, of beter nog met “het DNA” van je zaak, moet gesmaakt worden door je klanten en moet een “mee-neurie-effect” creëren bij je medewerkers. Beleving nummer één is immers interactie tussen mensen. Dus als we ervoor kunnen zorgen dat je medewerkers zich goed voelen, dan wordt die energie doorgegeven aan je klanten.

En net daar wringt vandaag het schoentje. De overvloed van muziek is al enkele decennia aanwezig met de komst van het internet. Muziekleveranciers leveren vandaag muzieksystemen met honderden muziekkanalen. Waar het echter aan ontbreekt is om de juiste muziek weer te geven, die midden in die “sweet spot” zit tussen het DNA van je zaak, je klanten en je medewerkers. Bij Groevy hebben we muziekadviseurs die geen kanalen vullen met standaard liedjes, maar samen met de klant op zoek gaan naar zijn ideale cocktail. Om dan via een automatische playlistgenerator ervoor te zorgen dat je elke dag beschikt over een nieuwe volledig gepersonaliseerde playlist, die bestaat uit een combinatie van honderden genres, parameters en persoonlijke voorkeuren van de klant en zijn team.