Muziek in tuincentra

Hoe gaat een tuincentrum het best om met hun consumenten? Hoe geef je de consument een ervaring die ze online niet vinden?  Kortom, hoe creëer je de ultieme klantenbeleving in jouw tuincentrum en hoe speelt muziek daar een rol in?

Muziek in tuincentra

Niet te snel, maar ook niet te traag.

Klanten van tuincentra komen vaak in de winkel om te ontspannen. Dit is anders dan in bijvoorbeeld een supermarkt, waar klanten al op voorhand weten wat ze willen kopen. Deze consumenten zijn niet persé gericht op zoek, maar nemen de tijd om rond te kijken, om er inspiratie op te doen. “Sfeer & gezelligheid” zijn twee kernwoorden die je dus als winkel moet uitstralen naar je klanten toe. 

Daarom is de juiste muziek in tuincentra van groot belang voor de klantenbeleving. De muziek moet rustgevend zijn, op het ritme van de kuierende klant. Niet te snel, maar ook niet te traag. We willen de consument niet pushen om hun aankoop snel af te handelen. Het doel is om ze met een glimlach door de winkel te begeleiden. 

Muziek in plantenwinkels
Muziek in Tuincentra

Er zijn een aantal dingen waar we zeker rekening mee houden bij het samenstellen van muzieklijsten voor tuincentra.  

Een tuincentrum trekt verschillende soorten mensen aan. Mensen die dus ook van verschillende soorten muziek houden. Daarom kan je best op zoek gaan naar muziek die bij iedereen past. Een goede mix van stijlvolle muziek, zowel nummers van vroeger, als hedendaagse nummers kunnen hier een oplossing bieden. Ook de verschillende genres: zoals bijvoorbeeld popmuziek, loungemuziek, jazz of zelfs klassieke muziek, kunnen allemaal in 1 afspeellijst terechtkomen. Doordat ze zorgvuldig uitgezocht worden kunnen deze nummers naadloos op elkaar afgestemd worden zonder onrust te creëren.   

Het hangt natuurlijk van winkel tot winkel af. Ook je interieur, producten en sfeer spelen een belangrijke rol in de zoektocht naar de juiste klantenbeleving. Er moet harmonie gecreëerd worden. 

Rustig & vrolijk

Tuincentra zijn ontstaan in de jaren ’70-’80. In het begin bestond dit vooral uit kwekers die plantjes verkochten. Van beleving was nog geen sprake en overal waar je kwam speelde er geen of weinig muziek of stond er een of andere stadsradio wat afgezaagde liedjes te kwelen. Sinds de jaren negentig gaat er meer en meer aandacht naar de aankleding en indeling van de winkelruimte en de winkelervaring zelf. Hoe langer de klant in de winkel blijft, hoe meer hij besteedt. 

Muziek in Tuincentra

Zo vind je in veel tuincentra ook restaurants, die ervoor zorgen dat de klant zijn tijd kan nemen met een koffie of thee, om volledig tot rust te komen in de winkel. In deze restaurants is het dan ook vanzelfsprekend dat er geen luid ‘getsjingel-tsjangel’ op staat in de achtergrond. Maar wel aangename en weloverwogen muzieklijsten, die stroken met de sfeer van de winkel: die van rust en vrolijkheid. 

Hospitality

Ook vraagt een tuincentra om hospitality-kwaliteiten van de retailer. Jouw medewerkers staan klaar om de consument te helpen in het maken van een aantal keuzes. Ze ondersteunen de consument met hun kennis en goede raad. Het is dus ook van groot belang dat de medewerkers zich goed voelen, zodat ze bijdragen aan de aangename sfeer door een positieve energie uit te stralen.  Wanneer de glimlach van de klant jouw grootste doel is, moet je beginnen bij de glimlach van jouw medewerkers. 

Ook daar kunnen gepersonaliseerde muzieklijsten aan bijdragen, omdat de juiste deuntjes voor iedereen het meeneurie-effect kunnen creëren. Goede muziek kan zwaar werk aangenamer maken en verlichten, waardoor productiviteit dan weer de hoogte in kan schieten. Dus onderschat het effect van een goede en gevariëerde muzieklijst niet, het heeft zijn effect op mensen, en dus op de klantbeleving, maar ten slotte ook op het kassaticket!  

Wil je graag meer klantenverhalen lezen?
Wil je graag meer blogberichten zien?
Volg ons ook op FacebookInstagram & op Linkedin!