Muziek in de belevings-economie - Podcast

Welkom bij onze allereerste aflevering van de Groevy-podcast.

 

We publiceren vandaag met veel trots de eerste aflevering van “De Groevy-podcast”. Een podcast waarin gefilosofeerd wordt, op basis van wetenschappelijke kennis, over muziek. Als uitgangspunt bekijken we achtergrondmuziek elke maand vanuit een ander kader. In de eerste aflevering praten we over de belevings-economie. Wat is het en hoe speelt achtergrondmuziek daar een rol in?

 

 

De Groevy podcast – aflevering 1 – deel 1

 

We gaan van start met het thema muziek in de huidige belevings-economie. Vandaag leven we in het tijdperk van de belevings-economie. Consumenten worden meer dan ooit gedreven door ervaringen.

Ik heb hier twee gasten Bruno en Sebastiaan.

Bruno is de man achter Groevy. Dankzij jarenlange ervaring en een duidelijke visie werd zijn passie voor muziek omgezet naar een concreet concept. Sebastiaan is het gezicht van Groevy en zet dit concept om in de praktijk. Sebastiaan gaat dagelijks op pad om mensen bij te staan en meer informatie te geven omtrent Groevy.

 

Bruno, kan jij wat meer toelichten wat de belevings-economie juist betekent?

 

Bruno:

In 1999 schrijven twee Amerikaanse wetenschappers een boek over de ‘Experience economy’. Ze zeggen dat we producten en diensten hebben, maar dat de consument de komende jaren op zoek zal gaan naar ervaringen. Ondertussen meer dan 20 jaar verder zien we dat dat klopt ook:

 

Consumenten zijn minder

op zoek naar bezit,

er zijn veel meer huurformules

en abonnementen.

 

Men gaat echt op zoek naar ervaringen. Instagram heeft dat effect versterkt. We zien dat mensen ervaringen delen: van vakanties, van dingen die ze in de stad, op het platteland of thuis allemaal doen. Dat is net het gegeven van de ervarings-economie. Daar koppel ik nog even het zintuigelijke aan, omdat alles wat wij als mens ervaren komt via onze zintuigen binnen.

 

Sebastiaan, hoe ervaar jij dit?

 

Sebastiaan:

Alles is enorm visueel geworden, maar ook auditief. Dat zie je inderdaad dankzij het feit dat sociale media zo nauw aanwezig is in onze samenleving. Maar niet enkel sociale media, als je gewoon door de straat loopt, door winkelstraten zie je veel meer en hoor je veel meer dan vroeger denk ik.

 

Charlotte:

Nu spelen ze ook steeds meer muziek in de winkelstraat, én wanneer je ergens binnenkomt. Het is heel belangrijk dat de klant meteen een ‘Wauw’ effect krijgt.

Hoe en waarom is muziek zo belangrijk in een winkel?

Een zaakvoerder steekt altijd enorm veel tijd in de presentatie van een winkel. Hoe ga ik die zaak aankleden, hoe match ik mijn product met al de rest. Dan heb ik het over het visueel aankleden van die zaak, het interieur, de branding, de sfeer en de achtergrondmuziek. Wanneer dit matcht, dan ga je qua branding en in de status van uw zaak naar een hoger niveau. Als er een klant binnenkomt, gaat die onrechtstreeks merken dat deze elementen heel sterk bij elkaar aanleunen.

Als je een huiselijke sfeer wilt creëren in uw zaak, en je gaat daar tegenover de juiste muziek zetten, dan ga je die huiselijke sfeer sterker kunnen benaderen dan wanneer daar bijvoorbeeld de verkeerde muziek speelt of totaal geen muziek.

 

Naar sfeer en branding toe

is muziek een enorm

belangrijke factor.

 

 

Charlotte:

Dan spreken we dus vooral over het associatieve van muziek in winkels. Zeker omdat je zegt ‘huiselijke sfeer’, dat is een associatie die je maakt wanneer je ergens binnen stapt.

 

Bruno kan jij iets meer vertellen over waar jij muziek plaatst binnen dit gegeven?

 

Bruno:

Ja zeker, ik heb nog altijd een zeer groot geloof dat wij zeer zintuiglijke wezens zijn. We worden allemaal geboren met twee hersenhelften. Je ziet wanneer er encefalogrammen op de hoofden van consumenten worden gezet, dat elke prikkel langs onze rechter hersenhelft binnenkomt. Onze rechter hersenhelft is onze emotionele kant, die beelden, gevoelens, geluiden en indrukken op een emotionele manier zal interpreteren. Terwijl de linkerkant de kant is om pragmatisch, de ‘data’ en de structuur te verwerken.

 

We vinden onszelf  zeer

pragmatische of logische wezens,

of we proberen toch zo

door het leven te gaan.

 

Dat is ook nodig in de maatschappij vandaag. Maar we onderschatten dat we onze hersenen kunnen bedotten. Elke prikkel komt bij de rechterkant binnen. Je sprak zonet over het wauw-effect, het is dikwijls niet echt nodig om een wauw-effect te hebben. Ik sluit me ook aan bij wat Sebastiaan zegt. Als je ergens binnenkomt, en onbewust gaat de emotionele kant van je hersenen gewoon voelen dat het klopt, wat betekent dat wat ik zie en ruik en hoor dat dit klopt in zijn geheel, dan geven we onze hersenen een cadeau.

Om op een goede manier de conversatie aan te gaan met een consument, in de fysieke wereld, is het heel belangrijk dat de consument op dat moment heel open en tegelijkertijd gefocust is op zijn omgeving, en zich er goed voelt. Wanneer mensen zich goed voelen blijven ze langer in de winkel, zal er langer interactie zijn en zullen ze meer producten bekijken. Dat heeft uiteindelijk zijn effect op het verkoopticket.

 

Charlotte:

Dus wanneer de muziek, dus het auditieve maar ook het visuele in een zaak matchen, kunnen we stellen dat mensen zich goed voelen, dat ze ook een beetje gelukkiger worden, zowel wanneer ze binnen zijn en als ze weer buiten wandelen.

 

Hoe kunnen wij er voor zorgen dat de beleving binnen een zaak optimaal wordt?

 

Sebastiaan:

Als Groevy zijnde is dat natuurlijk door de juiste muziek te spelen. Die muziek wordt bepaald doordat Groevy met zijn klanten één op één in gesprek gaat met zijn klanten. Ik denk dat dat aan zich in onze branche een uniek concept is. Groevy wilt mee achterhalen waar de klant voor staat, waar die naartoe wilt, welke sfeer hij of zij belangrijk vindt, maar ook of ze een bepaald type cliënteel hebben. Ten slotte betrekken we ook de medewerkers. Omdat het ook belangrijk is dat zij de achtergrondmuziek aangenaam vinden om een hele dag in te werken. Op basis van deze elementen gaan we een muzikaal format samen stellen dat op maat gemaakt is van de zaak.

 

Door deze punten uit te vergroten

kunnen we de muziek zo

optimaal mogelijk maken.

 

 

Bruno:

We gebruiken daar ook een specifieke methodologie voor. In de persoonlijkheidsontwikkeling zijn er modellen die werken aan de hand van assen die aantonen of we te maken hebben met introverte, extraverte, actiegerichte mensen of eerder rust-geöriënteerde mensen zijn. Wij hebben een soortgelijk quadrant uitgebouwd waarin we werken aan de hand twee assen waarbij we ons op de horizontale as baseren op ritme: Waar zou de klant zich positioneren als startpositie, en hoe fluctueert die in de loop van de dag, week, maand en jaar.

En dan hebben we ook de verticale as  die iets ingewikkelder is, omdat we meer kijken naar de introverte mensen, extraverte mensen. In functie daarvan kunnen we verschillende genres plaatsen. De verticale as gaat over het feit of de winkel echt voor alles en iedereen is, en hoe meer volk, hoe liever. Of is de winkel eerder individualistisch en zeer persoonsgericht georiënteerd.

 

Door met die parameters te werken kunnen we gaan bepalen in welke muziekstijl we zitten. Dat is dus de koppeling die we maken tussen het DNA van de klant en de muziekstijl.

 

Als gevolg hebben we onze automatische playlist generator waar al jaren en jaren intelligentie achter zit. Die automatisch elke dag een playlist genereert op basis van al die verschillende parameters.

 

 

 

De Groevy podcast – aflevering 1 – deel 2

 

Charlotte:

Groevy staat dus voor personalisatie, voor custom-made afspeellijsten. Misschien is het ook wel eens interessant om te om te vergelijken hoe we deze ideeën bijvoorbeeld toepassen in de praktijk.

 

Hoe verandert bijvoorbeeld de muziek in een kapperszaak, tegenover een autoshowroom?

 

Dat zijn twee totaal verschillende dingen, dus op welke manier kunnen we dat dan ook volledig uniek maken net voor die kapperszaak of die autoshowroom?

 

Bruno:

We gaan echt naar de omgeving, locatie en sfeer kijken. En op basis daarvan nemen we terug een kijkje op het quadrant. In 2012 heeft een professor Jordy Pleijers een onderzoek gedaan in samenwerking met supermarkten. Hij is gaan uitmeten dat de snelheid van de winkelkar echt beïnvloed kon worden door het ritme van de muziek. Wat dus weer betekent dat klanten langer in de winkel blijven, dat klanten langer in contact komen met de producten.

 

 Er zijn ook de klassieke verhalen van

de wijn die voornamelijk meer verkoopt wanneer

er klassieke of franse muziek speelt.

 

Bij een autoshowroom gaan we ook weer kijken naar het ritme. Dat is zeer belangrijk, wat is de sfeer, is het de bedoeling dat klanten rustig worden en langer blijven of willen we eerder een dynamische omgeving creëren.

In een autoshowroom zal het veel rustiger zijn dan in kapsalons, die vandaag meer georiënteerd zijn naar een dynamische wereld. Dan gaan we kijken naar de juiste muziekstijlen en genres die passen bij een eerder individuele servicegerichte aanpak van een autoshowroom, of net beter past binnen een community, een algemeen gevoel qua muziekstijlen zoals in een kapsalon. Zo gaan we echt per locatie kunnen vastleggen welke muziek het meest geschikt is.

 

Wat is voor jullie de meest negatieve ervaring die jullie ooit al eens gehad hebben in een zaak en denk je dat muziek hier onbewust of  net heel bewust ook een rol in gespeeld heeft?

 

Charlotte:

Ik zal zelf eventjes een voorbeeld geven, Ik denk dat jullie allemaal nog wel de winkel de ‘Coolcat’ kennen. Als ik daar binnen kwam stond de muziek daar vroeger altijd heel erg luid en was dat ook heel harde, zenuwachtige muziek. Tegelijkertijd was dit ook een vrij donkere winkel. Ik denk dat ik daar nog geen 10 seconden binnen kon blijven.

Is er iets bij jullie bij gebleven of herinner je iets dat je nog kan toepassen in dit concept?

 

Sebastiaan:

Iets wat ik nog regelmatig tegen kom en moeilijk begrijp is dat ik nog veel zaken zie die gewoon geen muziek spelen. Dan kom je daar binnen en dan hangt daar een bepaalde sfeer die wat ‘awkward’ aanvoelt. Zeker doorheen de week is er daar net nog iets minder volk binnen dan in het weekend en hoor je iedereen praten met elkaar, hoor je de voetstappen,… En dan voel je wel een soort leegte in die zaak. Je voelt je ook makkelijker bekeken. Ook wanneer er gesprekken zijn kan een buitenstaander horen wat er gezegd wordt, terwijl dat gesprek misschien eerder privé is.

 

Bruno:

Ik was een tijdje geleden in een trendy horecazaak, waar de radio constant stond te ruisen. Ik heb natuurlijk ook wel respect voor iedereen die daar werkte, die waren hard aan het werk dus die hadden daar ook wel andere dingen te doen dan op die knop te duwen.

Maar ik vond dat een gemiste kans omdat daar zo veel potentieel was, de sfeer was leuk, veel ambiance en lekker eten. Maar dat werd helemaal teniet gedaan door dat ruisen. Op zich is dat ook wel logisch omdat we allemaal vrij uniek zijn en je moet er vanuit gaan dat er een gedeelte mensen bestaat die zich daar niet aan storen. Die mensen zullen zich ook niet storen aan hele hevige muziek in een donkere winkel. Dat zijn mensen die gewoon die prikkels binnenkrijgen en daar verder niet veel mee doen. Deze mensen zijn eerder pragmatisch ingesteld.

Maar toch 60% van de bevolking heeft een eerder goed door ontwikkelde rechter emotionele kant en dat zijn mensen die onbewust daar wel gevoel bij ervaren. Er zijn er nog een 10% die vandaag over sensitief of overgevoelig zijn. Dat zijn mensen die echt weglopen wanneer de radio staat te ruisen.

 

Maar als je dat weet dan weet je ook dat je voor 60% van uw klanten en voor 60% van uw medewerkers echt zeer aandachtig moet zijn welke muziek er speelt.

 

Dus een slechte ervaring, je nog teveel en te veel gemiste kansen en dat vind ik soms frustrerend. Maar dat is nu net de bestaansreden van Groevy, om dat heel gemakkelijk op te lossen en de klant te ontzorgen.

 

Wat is de meest positieve ervaring die jullie al gehad hebben in een zaak?

 

Sebastiaan:

Een museum in Antwerpen waar wij toevallig de muziek voor leveren. Wat we daar gedaan hebben vind ik een heel mooi concept.

Het principe van musea is vaak het terug grijpen naar het verleden, is vaak geschiedenis weergeven van een bepaald concept. En wat zij zeer zeer goed doen visueel gezien. Daartegenover hebben we de muziek per ruimte mee in de tijdsgeest gebracht van het onderwerp dat er weergegeven wordt.

Dus wanneer er iets wordt weergegeven van de jaren 30, dan zijn wij muziek gaan zoeken uit de jaren 30 en zelfs in die tijd werd er al zeer goede muziek gemaakt. Dat vind ik gewoon super cool. Je bent daar iets aan het bekijken van uit een bepaalde tijdsgeest en wat je hoort komt uit exact diezelfde tijdsgeest.

 

Dat maakt het wel next level,

zowel visueel als auditief.

 

Ten slotte zie je in verschillende ruimtes die muziek zich daar telkens ook aanpast. Dat vind ik een enorm mooie ervaring.

 

Charlotte:

Dit is ook een mooi voorbeeld van wat Bruno daarstraks al aanhaalde, een museum is een plaats waar je veel moet voelen en kijken. Je komt daar niet enkel als consument maar ook als een persoon die echt zin heeft om iets leuks mee te maken. En dan in dit geval klopt het verhaal van de muziek wel echt.

 

Bruno:

Voor mij was een positieve ervaring in een kledingwinkel in West-Vlaanderen, waarbij dat de zaakvoerster een bepaalde bezorgdheid had, of we het allemaal echt wel goed in orde zouden krijgen. Dus ook wel met heel veel passie en drama en eigenlijk zeer emotioneel, wat het ook wel boeiend maakte. We zijn na x aantal maanden nog eens binnen gesprongen en ze zei meteen:

 

“Oh de man die ons zo goed gezind maakt!”.

 

We hadden het over wat het belangrijkste is bij muziek en dat geldt niet alleen voor klanten, medewerkers is wat wij het “mee-neurie-effect” noemen. Op moment dat we aan het praten waren met haar, was er aan de andere kassa een medewerkster een aantal kledingstukken aan het opvouwen. En zij was echt aan het mee neuriën.

Net op dat moment viel er eventjes een stilte in het gesprek en we horen de medewerkster mee neuriën. we keken alle twee elkaar aan en begonnen te lachen. Dus ja dat is dat is eigenlijk waar we het voor doen. Mensen dankzij muziek zich een beetje beter laten voelen en dan de locaties waar we dit doen zijn winkels, showrooms enzoverder.

 

 

Wil je graag meer klantenverhalen lezen?
Wil je graag meer blogberichten zien?
Volg ons ook op FacebookInstagram & op Linkedin!