Muziek en volle winkelkarren in de supermarkt

Jengelende gitaren, luidruchtige R&B zangeressen of eerder klassieke muziek, we hebben het allemaal al wel eens gehoord in de supermarkt. Je hebt de handen vol met de dagdagelijkse werking van de winkel en communicatie met klanten. Het zou het allemaal veel leuker maken als we dit al neuriënd doen? 

 

Stilte wordt als een bedreigende omgeving ervaren

 

In 2011 doet Gordy Pleyers, professor psychologie aan de universiteit van Louvain-la-Neuve een onderzoek in enkele grootwarenhuizen. Gedurende enkele dagen zal hij in winkelgangen de snelheid meten waarmee klanten hun karretje voortduwen. Enkele dagen is er geen muziek, enkele dagen speelt er uptempo popmuziek en nadien volgen enkele dagen met rustige achtergrondmuziek. Stilte wordt als een bedreigende omgeving ervaren door klanten en medewerkers. Bij een overlijden nemen we immers tijd voor “een minuut stilte”.

De tijd die klanten namen om door de gang te passeren was opmerkelijk langer bij de trage muziek dan bij de uptempo muziek. Kan je dan eigenlijk een link maken tussen achtergrondmuziek en verkoop? Wellicht niet rechtstreeks, maar op de “trage” dagen waren de tickets aan de kassa wel groter. We gaan ervan uit dat wanneer we ons trager bewegen door de gangen we langer in contact komen met de producten en op die manier meer kopen. 

Het “meeuneurie”-effect

 

Een tweede belangrijke factor was de herkenbaarheid van de muziek in de winkel. Zoals we allen weten hebben we allemaal twee hersenhelften. En bij de ene is de ene kant al meer ontwikkeld dan bij de andere. Zo blijven sommigen langer in de “emotionele” rechterzijde hangen, anderen maken dan weer sneller de overstap naar de “nuchtere” linkerkant. Maar elke prikkel, dus ook muziek, komt binnen via onze gevoelige rechterkant.

De helft van de westerse bevolking is eerder “emotioneel” georiënteerd en zal onmiddellijk het effect van de juiste of foute muziek aanvoelen. Ze zullen de melodie herkennen, de vibe voelen en beginnen meeneuriënMen vermoedt dat 10% van de bevolking hoog sensitief is, prikkels veel heviger ervaart. Deze klanten beginnen zich bewust te enerveren als de muziek in de supermarkt hen stoort. Dit geldt niet alleen voor je klanten, maar ook voor je medewerkers. 

 

Muziek in Supermarkten – Het Natuurhuis

Grootmoeder houdt van rockmuziek

 

Al jaren werken radiozenders met een playlist van vooral actuele hits, af en toe eens afgewisseld met een classic uit de vorige decennia. Vijftigers en zestigers houden van actuele muziek in de supermarkt . Zij hebben immers gedanst op de 70’s Rock en New Wave en herkennen veel elementen hiervan terug in de muziek van vandaag.

De vlotte grootmoeder van 62 jaar oud houdt echt wel van Bazaar of Balthazar. Dus ook al zijn je klanten tussen de 7 tot 77 jaar oud, iedereen kan zich jong voelen door recente hits te spelen, zonder de nostalgische toetsen te vergeten uiteraard. Er is immers een directe link met muziek en de perceptie van producten en omgeving. Onderzoek wees uit dat wanneer in een wijnhandel klassieke muziek werd gespeeld, dat klanten vooral kozen voor duurdere flessen.  

 

gepersonaliseerde muziek in de supermarkt

 

Elke handelszaak heeft zijn eigen identiteit. De band met de lokale klant is terug heel belangrijk. Eenheidsworst bestaat niet meer, want het wordt eenvoudigweg niet meer geaccepteerd door de klant. Wanneer de supermarkt in Aalst er echt voor wil zorgen dat klanten zich thuis voelen, hoeven ze zich echt niet te schamen om af en toe die lokale carnavalklassieker door de luidsprekers weer te geven in februari.

Uiteraard bepaalt elke bedrijfsleider zelf het DNA en het imago van zijn handelszaak, zoals hij die wil vertalen naar zijn klanten. Als het dan past om af en toe even uit de band te springen, mag je dit zeker doen. Opletten uiteraard om het evenwicht tussen “fun” en “irritatie” goed aan te voelen. Wie houdt er niet van kerstmuziek op kerstavond, maar heeft er zijn buik van vol de eerste week van 3 januari? 

 

Vandaag tomaten in promotie.

 

Die ingesproken boodschappen, die “spotjes” werken die nu echt? Als je het aan de klanten zelf vraagt, zullen zij steeds beweren zich niet te laten leiden door reclame. Onderzoeken in supermarkten tonen echter het tegendeel aan. Als je een spotje weergeeft van tomaten tussen de muziek in de supermarkt door, zullen er niet alleen meer tomaten verkocht worden, maar zal heel de versafdeling meer bezoekers krijgen. In de hersenen worden immers onbewust associaties gelegd.

Een spotje voor de wijnafdeling zal ook de verkoop van kazen stimuleren. Vandaar dat het niet cruciaal is om productpromoties te laten horen, maar wel om specifieke afdelingen en diensten in het daglicht te stellen. Er zal steeds een effect zijn. Een derde van de klanten beslist om de winkelvloer wat ze gaan eten, wat als ze net op dat moment horen dat het BBQ seizoen is begonnen? 

Tips voor de ideale achtergrondmuziek

 

  • Stel jezelf de vraag: wat wil ik zijn voor mijn klanten, een rustpunt of eerder een dynamische omgeving? Stel hier het ritme van de muziek op af. 

 

  • Zorg voor het “meeneurie-effect met recente muziek: nostalgische toetsen, positieve vibes en haal de scherpe kantjes erafWerk aan de lokale verankering, niet alleen per gewest of  per regio, maar zelfs per dorp.

 

  • Communiceer op een professionele manier met je klanten door audio spotjes en focus op afdelingen en seizoenen in plaats van productpromoties. 

 

Voor meer info hieromtrent kan je altijd contact opnemen met onze accountmanager Sebastiaan:

Sebastiaan Denys Account Manager
M +32 494 59 25 51
sebastiaan.denys@groevy.com

 

Wil je graag meer klantenverhalen lezen?
Wil je graag meer blogberichten zien?
Volg ons ook op FacebookInstagram & op Linkedin!