Heeft het tempo van de achtergrondmuziek in jouw zaak invloed op de koopervaring?

muziek in sportwinkel

Luister jij wel eens naar muziek tijdens het sporten?

Luister jij wel eens naar muziek tijdens het sporten? Waarschijnlijk ga je dan niet naar trage balads luisteren, maar wel naar uptempo nummers, toch? Je doet dit omdat je beter presteert wanneer je uptempo nummers op zet tijdens het sporten, want langzame achtergrondmuziek zou jouw looptempo enkel vertragen. Dat is niet zo gek. Het tempo van muziek is een veel gebruikt element om je gedrag te beïnvloeden. Het beïnvloedt letterlijk de snelheid waarmee jij dingen doet.

Een vlugger tempo en hogere volumes verhogen de complexiteit in jouw omgeving. Hierdoor moeten onze hersenen veel meer informatie verwerken en worden we meer geprikkeld. Hoe lager het tempo van de muziek en hoe beter het volume past bij de sfeer, hoe makkelijker je als klant kan ontspannen.

Prikkel jouw klanten in het juiste tempo.

Wanneer je in jouw restaurant langzame muziek speelt, doen jouw klanten ook langzamer over het nuttigen van een diner. Uit onderzoek is gebleken dat in een omgeving met langzame muziek er gemiddeld 56 minuten nodig zijn om een diner te voltooien, terwijl dit in een omgeving met uptempo achtergrondmuziek slechts 45 minuten duurde.

Up-tempo muziek in de verkeerde omgeving kan ook vaak als storend worden ervaren. Wanneer je bijvoorbeeld in een hele drukke winkel loopt waar de muziek luid en snel is, kan dat ervoor zorgen dat je als klant sneller en zonder aankoop weer naar buiten loopt.

Is langzame achtergrondmuziek dan altijd de beste optie?

Dat ligt volledig aan de omgeving en aan jouw persoonlijke doel. In een restaurant waar je het aantal gasten wil maximaliseren kan je de muziek bijvoorbeeld versnellen om zo je omzet te verhogen. Je gasten zullen dan iets minder uitgeven aan drank, je zorgt er wel voor dat de tafel meerdere keren bezet kan worden.  

Wil je graag meer klantenverhalen lezen?

Wil je graag meer blogberichten zien?

Volg ons ook op FacebookInstagram & op Linkedin!