Carnavalsmuziek

Carnaval en carnavalsmuziek zijn als twee handen op één buik: zonder muziek is er geen carnavalsgevoel. Begint het bij jou ook stilletjes aan te kriebelen om een lijst met carnavalsmuziek te laten samen stellen, speciaal voor in jouw zaak? Lees dan zeker verder, want hieronder geven we je een aantal weetjes en kneepjes mee om optimaal van jouw carnavalsmuziek te kunnen genieten!

Carnaval is van oorsprong een gekerstend heidens volksfeest.

Het valt binnen de christelijke traditie op de zondag, maandag en dinsdag aan het begin van de 40 dagen vastentijd. Carnaval is het feest van zotheid, spot en uitbundigheid. Volgens de antropologie is Carnaval een omkeringsritueel, waarin maatschappelijke rollen worden omgedraaid en normen over gewenst én ongewenst gedrag worden opgeschort.

Het dragen van maskers zou oorspronkelijk verband hebben gehouden met verering van overleden voorouders. Door zich als een overleden voorouder voor te doen, hoopten ze de geest van die voorouder gunstig te stemmen. Daarnaast diende de maskerade om de winter sneller een halt toe te roepen, zodat de zomer sneller zijn intrede zou doen.

Welke instrumenten zitten er in carnavalsmuziek?

Heel vroeger was carnavalsmuziek niet los te zien van trommels, kabaal maken en gek dansen om boze geesten te verjagen. Na de Eerste en tweede Wereldoorlog kwamen carnavalskrakers via Duitsland naar België en Nederland overgewaaid. Vooral in de jaren 70 en 80 van de 20e eeuw behaalden carnavalskrakers regelmatig de hoogste regionen van de hitlijsten. André van Duin scoorde de grootste carnavalshits, maar ook artiesten als Toon Hermans, Vader Abraham, Corrie van Gorp, Adèle Bloemendaal en Ria Valk waagden zich aan dit fenomeen.

Carnavalsmuziek is sinds sinds dan veel meer verbonden aan blaasorkestjes (met een trompet, klarinet en tuba). Tegenwoordig komen veel instrumenten uit de computer. Om de minder mooie sound te compenseren, worden instrumenten als accordeon en trompet vaak wél live ingespeeld. Veel carnavalsnummers worden gezongen door mannenkoren. Om makkelijk mee te kunnen dansen wordt carnavalsmuziek vooral in de maatsoort 6/8 (hossen) en 3/4 (meedeinen) geschreven.

Het genre van carnavalsmuziek is bekend als “samba” in Brazilië en “Carnavalito” in Argentinië. In België en Nederland is “Brabantse Muziek” een populaire stijl van carnavalsmuziek. Die staat bekend om zijn opzwepende en feestelijke ritmes. Er zijn een aantal kenmerken die in veel nederlandse en vlaamse carnavalsnummers terug komen. Zoals een korte maar krachtige kreet, vaak met veel dubbelzinnige humor. De muziek geeft een sensatie, iedereen zingt mee, viert samen en omhelst elkaar. Er wordt een gevoel van samenhorigheid gecreëerd.

Carnavalskrakers of carnavals-hits zijn een vorm van gelegenheidscomposities.

Een carnavalskraker ofwel carnavalshit is een lied speciaal geschreven voor carnaval. Tekstschrijvers en muziekmakers beperken zich bewust tot een dorp, stad, of richten zich juist op een provinciale of regionale hit. Er vinden verschillende verkiezingen en concoursen plaats voor de beste carnavalskraker van het dorp, de stad, de regio, provincie of zelfs heel Nederland.

Een goede carnavalshit heeft dus diverse herkenbare ingrediënten:

  • Een makkelijk meezingbare ‘volkse’ melodie.
  • Een ritme met ‘hossend’ karakter: lang-kort wordt vaak voortdurend afgewisseld, en triolen komen veelvuldig voor.
  • Veel accenten in de muziek en veel vraag-antwoord elementen.
  • De harmonie bevat veel tertsen en sexten.
  • De humoristische tekst is eenvoudig te onthouden.
  • De vorm bestaat meestal uit diverse strofen die met refreinen worden afgewisseld.

Wil je graag meer klantenverhalen lezen?

Wil je graag meer blogberichten zien?

Volg ons ook op FacebookInstagram & op Linkedin!