Achtergrondmuziek door de jaren heen

Achtergrondmuziek is tijdloos en bestaat al eeuwen. Denk maar aan de kamerensembles in de kastelen tijdens de middeleeuwen die voor “live” muziek zorgden. Uiteraard kunnen we nog vroeger terug gaan in de tijd, met beelden van festijnen en feesten…Maar wanneer en hoe werd achtergrondmuziek eigenlijk functioneel ingezet? 

 

Let’s go back in time

 

Generaal George Owen Squier patenteerde in 1922 een systeem voor het verspreiden van achtergrondmuziek met grammofoonplaten via elektriciteitsleidingen naar werkplaatsen. Squier had waargenomen dat arbeiders productiever waren als er achtergrondmuziek werd gespeeld. Hij noemde het Muzak, geïnspireerd door “muziek” en het merk “Kodak”. 

De radio stond in die tijd nog in de kinderschoenen. Het systeem werd door veel eigenaars van gebouwen overgenomen. Veel winkels en kantoren gebruikten de muzak om ongewenste geluiden of juist stilte te maskeren en een kalmerend effect te bereiken.  

In 1964 ontwikkelde men de 8-track cassette, waarbij vier stereo-opnames parallel konden worden opgenomen. Door de magneetkoppen dwars op de looprichting van de band te verplaatsen, kon tussen de vier opnames heen en weer worden geschakeld. Begin jaren 70 verdween deze cassette snel van het toneel, want dan was er de compact cassette. 

 

Van muziekcassettes naar de CD

 

In 1987 verhuurt Bruno Hancké een eerste reeks van 20 voor-opgenomen muziekcassettes aan Café Ons Huis in Schoten, netjes met een stickertje van auteursvereniging SABAM. Elke maand worden er 10 omgewisseld. De cassettes worden afgespeeld op de zg. “dubbele” cassettedecks, die zorgen voor continue weergave met draaiende afspeel-knoppen. Nachten slaap worden onderbroken in stukken van 45 minuten omdat alle cassettes moesten gekopieerd worden. 

 

Bruno Hancké

Bruno Hancké – Founder Groevy

 

In 1983 had Philips reeds de compact disc, de “CD” gelanceerd, samen met Sony. Tegen het einde jaren 80 werd de CD echt populair. Pioneer CD spelers waarin je CD laders met 6 CD’s kon steken werden overal geïnstalleerd en de tracks werden “random” in willekeurige volgorde weergegeven, wat telkens voor een verrassingseffectje zorgde.  

Muziekcomputers

 

In de loop van de late jaren negentig werd het mogelijk om muziek op de computer weer te geven in .wav bestanden van Microsoft en later de MP3. Plots werd het mogelijk om muziek af te spelen en zelfs door te sturen via het internet. Vanaf dan werden de muziekcomputers in horeca en handelszaken een groot succes. Eindelijk had men de kans om zijn muziek zelf te kiezen. 

Streaming

 

De komst van Napster (illegaal bij de start in 1999), iTunes (2001), Deezer (2007) en Spotify (2008) zorgden ervoor dat iedereen leerde wat het was om muziek streaming te ontvangen. Geen enkele track was nog onbereikbaar, alle muziek is beschikbaar, met een eenvoudige vingerknip. 

Hyperpersonalisatie

 

Vandaag leven we in een tijdperk van hyperpersonalisatie en dat is de bestaansreden van GROEVY. Al de muziek die er bestaat worden door menselijke adviseurs geprogrammeerd en gaan samen met de klant op zoek gaan naar zijn muziek op maat, geholpen door vooruitstrevende technologie.

 

achtergrondmuziek

Achtergrondmuziek door de jaren heen – collectie

 

Voor meer info hieromtrent kan je altijd contact opnemen met onze accountmanager Sebastiaan:

Sebastiaan Denys Account Manager
M +32 494 59 25 51
sebastiaan.denys@groevy.com

 

Wil je graag meer klantenverhalen lezen?
Wil je graag meer blogberichten zien?
Volg ons ook op FacebookInstagram & op Linkedin!