Een Oorwurm is een term uit de muziektheorie. Het is een melodisch stukje muziek dat in het hoofd blijft hangen. Meestal is het een herhalend basthema met een catchy melodie er overheen. In het engels wordt een oorwurm ook wel eens ‘Brain itch’ genoemd.
De melodie is harmonieus, maar heeft geen einde zoals meeste liedjes hebben. Het heeft de eigenschap dat het in theorie eindeloos zou kunnen draaien. Vaak zit er ook nog eens een kleine afwijking in die ons “westers” gehoor niet gewend is. Daarom proberen de hersenen een oplossing te zoeken en blijft het fragment zich in jouw hoofd afspelen.
Om van dit herhalend stukje muziek af te geraken wordt er geadviseerd de melodie hardop te zingen. Je kan ook kauwgom kauwen tijdens het beluisteren. In de hersenstam zit een kauwgenerator met een eigen kauwfrequentie. Iedereen kauwt op een eigen ritme en dat ritme is niet gelijk aan het ritme van het liedje. Door te kauwen onderbreek je dit ritme en geraak je het liedje kwijt.
Van tevoren is niet te voorspellen of iets uiteindelijk ook een oorwurm wordt, want iedereen luistert muziek anders naar muziek. Ook bij dezelfde luisteraar hoeft hetzelfde fragment niet opnieuw een oorwurm te worden, omdat de situatie waarin men muziek hoort niet altijd hetzelfde is.
In jouw brein bestaan er ‘spiegel neuronen’. Dit zijn speciale zenuwcellen die ervoor zorgen dat wanneer we een liedje horen en/of een beweging zien, dat we dit kunnen nabootsen in onze gedachten. Deze zenuwcellen lopen doorheen het volledige brein.
De ‘spiegel neuronen’ kunnen er zelfs voor zorgen dat wanneer je terug denkt aan een bepaalde situatie waarin je onbewust een leuk liedje hoorde, je dat liedje terug kan oproepen in gedachten, ook al ken je het liedje niet. Spiegel zenuwcellen hebben een soort ‘eigen circuit’ in het brein waardoor dat liedje zich blijft herhalen in je hoofd.
Heb jij jezelf al eens betrapt op de zin; “Zet eens wat ‘catchy’ muziek op? Klinkt bekend in de oren, niet? Vaak gaan winkeluitbaters eveneens op zoek naar ‘catchy’ nummers die bij de consument blijven hangen. Op het moment dat ze in de winkel zijn en een leuk nummer horen, blijven ze er vaak na hun bezoek nog even mee in hun hoofd zitten, soms lopen ze zelfs al neuriënd de winkel buiten.
Onbewust linken ze dat nummer nu aan de plaats waar ze het hebben opgevangen, en dat is jouw winkel! Dat wil dus zeggen dat je langer bij blijft in de herinneringen van de klant, en dat je onbewust voor een glimlach hebt gezorgd op het gezicht van de consument. Dat is wat wij ‘het mee-neurie-effect’ noemen.
Voor meer info hieromtrent kan je altijd contact opnemen met onze accountmanager Sebastiaan:
Sebastiaan Denys – Account Manager
+32 494 59 25 51
sebastiaan.denys@groevy.com
Wil je graag meer klantenverhalen lezen?
Wil je graag meer blogberichten zien?