Kiezen voor muziek in jouw zaak is een zéér goede keuze, maar vergt wel wat voorbereiding. We zetten het hier voor jou even allemaal op een rijtje!
Waar zullen we beginnen? In onze ogen zijn de voordelen van achtergrondmuziek eindeloos. Onderzoek uit binnen- en buitenland toont aan dat achtergrondmuziek een héél positieve invloed heeft op het aankoop- en consumptiegedrag van jouw klanten. Maar daar boven op heeft muziek ook nog eens een uiterst gunstig effect op de productiviteit en het welzijn van jouw werknemers. Muziek biedt zonder enige twijfel een economische meerwaarde voor jouw zaak.
Ben je benieuwd naar ervaringen van onze klanten? Neem dan een kijkje tussen onze klanten ervaringen via deze link: https://groevy.com/category/klanten/
Of ervaar het gewoon zelf via onze trial: https://groevy.app/register
Neen. Indien je nog geen overeenkomst hebt afgesloten met de respectievelijke auteursrechtenorganisaties mag je zelfs geen muziek afspelen in je zaak.
Indien je al wel een overeenkomst hebt afgesloten met deze auteursrechtenorganisaties mag je altijd gebruik maken van de traditionele radio of van jouw persoonlijke cd-verzameling. Het is natuurlijk niet fijn wanneer er op de radio tussendoor reclame van concurenten in jouw winkel wordt afgespeelt of wanneer er een storend nummer in de hitlijst ‘tsjingeltsjangelt’, die totaal niet past bij jouw businessconcept. Of wanneer je weer eens dezelfde CD op repeat hebt gezet in 2 weken tijd komen die liedjes uiteraard ook wel eens je oren uit. Herken je jezelf hier in? Lees dan zeker verder!
B2C-diensten (business to consumer) bieden muziek aan, maar enkel voor privé-gebruik. De meest gekende voorbeelden hiervan zijn Spotify, Youtube en Deezer. Deze diensten beschikken niet over een licentie om muziek aan te bieden voor een professioneel of commercieel gebruik, iets wat ze trouwens zelf vermelden in de algemene gebruiksvoorwaarden. Deze diensten mag u dus niet gebruiken in uw zaak.
B2B-diensten (business to business) daarentegen zijn specifiek gericht op het aanbieden van muziek in een professionele of commerciële omgeving, zoals in een winkel of café. Deze achtergrondmuziekleveranciers hebben hiervoor een bijzondere overeenkomst met Sabam en Simim, die hen de gepaste toelating geeft om muziek te leveren aan uw zaak.
Daarom kies je best voor een muziekdienst zoals Groevy. Groevy is weliswaar een volledig legaal muziekplatform en betaalt zelf duplicatierechten om dat platform als service te mogen aanbieden.
Als uitbater van een zaak waar muziek speelt, moet je dus altijd op jouw beurt éérst zelf een overeenkomst hebben afgesloten met de respectievelijke auteursrechtenorganisaties. In België zijn dat SABAM en SIMIM / Billijke Vergoeding.
De Billijke Vergoeding is een wettelijke licentie die je betaalt wanneer je opgenomen muziek speelt in een publiek toegankelijke ruimte. Deze vergoeding is een financiële compensatie voor het gebruik van het muzikale repertoire van uitvoerende kunstenaars/artiesten en muziekproducenten.
De duplicatierechten zijn de rechten die B2B muziekdiensten betalen voor het gebruiken en verkopen van muziek. Deze kosten zitten inbegrepen in het abonnement dat je aangaat met jouw muziekdienst.
Voor meer info hieromtrent kan je altijd contact opnemen met onze accountmanager Sebastiaan:
Sebastiaan Denys – Account Manager
+32 (0)3 327 92 99
sebastiaan.denys@groevy.com
Wil je graag meer klantenverhalen lezen?
Wil je graag meer blogberichten zien?