Muziek is belangrijk. “Muziek streelt onze ziel” zegt men wel eens. Veel bedrijfsleiders onderschatten het effect dat muziek kan hebben op de identiteit van het merk of je business. Maar hoe zorg je er dan voor dat muziek inderdaad die directe connectie kan verstevigen?
Het zorgt voor een directe link met onze emoties. Muziek die we herkennen gaat hier bovendien associaties oproepen met het verleden. Deze herinneringen zorgen in onze hersenen dat we ons gelukkiger voelen vanwege de geborgenheid van gevoelens die we kennen. Wanneer we muziek horen uit onze jeugd, hebben onderzoekers geconstateerd dat de luisteraars minder besef hadden van wachttijden, wat dus betekent dat muziek ons dus letterlijk in “vervoering” kan brengen.
Wanneer onze hersenen het ritme in de muziek herkennen, wordt dat gedeelte gestimuleerd dat onze bewegingen en de snelheid van bewegen controleert. In 1922 constateerde de Amerikaanse generaal George Owen Squier dat zijn arbeiders productiever waren wanneer er muziek werd gespeeld.
Muziek zet ons dus in beweging. Een onderzoek in de Rituals winkels leerde ons dat hoe hoger het ritme van de achtergrondmuziek was, hoe drukker de winkel werd ervaren. Bij tragere muziek hadden klanten het gevoel dat er minder mensen in de winkel waren.
Met muziek ga je bepalen of je een rustpunt wil zijn voor je klanten, of eerder een dynamische omgeving. Met rustige muziek zullen klanten het gevoel hebben dat er een meer individualistische aanpak is. Als we muziek spelen van 60 beats per minuut, correspondeert dit met onze hartslag, we komen tot rust. Met uptempo muziek ga je meer een community gevoel creëren.
Je kan dus zeer duidelijk met muziek je missie en zelfs je doelgroep kenbaar maken. Je kan perfect muziek programmeren waarbij je aan bepaalde doelgroepen zegt “Dit kapsalon is niet voor u” of beter nog “Luister eens, beste klant, als je van deze muziek houdt, dan begrijpen wij elkaar.”
Een belangrijk bijkomende factor voor kappers is dat muziek stilte en ongewenste bijgeluiden kan “maskeren”. Wanneer er niemand praat en er een stilte valt, kan dit voor sommige klanten als ongemakkelijk worden ervaren. Wanneer klant en kapper in gesprek zijn, kan muziek ervoor zorgen dat hun gesprek door muziek wordt “geïsoleerd”. Wanneer de haardrogers volop hun werk aan het doen zijn, kan muziek, weliswaar op het juiste geluidsniveau, ervoor zorgen dat deze geluiden minder opvallen en als minder storend worden ervaren.
Dat Starbucks speciale muziekprogramma’s aanbiedt aan zijn klanten, dat Pepsi Cola jaren geleden al in zee ging met niemand minder dan Michael Jackson, was omdat men er toen al van overtuigd was dat muziek een zeer sterke emotionele band creëert tussen je “merk” en de klant. Perfect geprogrammeerde achtergrondmuziek in je kapsalon zorgt voor een sterkere band met je zaak, goede gevoelens in de hersenen van de klant, én van jezelf.
Voor meer info hieromtrent kan je altijd contact opnemen met onze accountmanager Sebastiaan: